top of page

Expositie onder de heg - 27 januari t/m 28 april 2024

EditieNoord_Manon_XT43598.jpg
Expositie 'Onder de Heg' in Archeologisch museum Stein

‘Dit is de plek.' Mijn vader wijst naar de heg, net naast de oude ingang van de RK Begraafplaats De Steeg. Ik kijk door de dichtbegroeide klimop, op zoek naar een stukje grond dat nog zichtbaar is. Ergens rond de Tweede Wereldoorlog zou hier een baby zijn begraven. Een broertje of zusje van mijn vader. Onder de heg.

  

Tot ruim in de tweede helft van de vorige eeuw kon het gebeuren dat kinderen uit katholieke gezinnen onder de heg werden begraven. Meer specifiek: kinderen die overleden voor ze werden gedoopt. Ze mochten alleen worden begraven in ongewijde grond, bijvoorbeeld onder of achter de heg van het kerkhof. Vaak in de schemering als niemand het kon zien. En vrijwel altijd zonder naam en zonder afscheid. Daarna ging het leven snel door. Weer aan het werk en er vooral niet over praten. Ook de kerk bood weinig troost: ‘Bid maar dat er snel een nieuw kindje komt.’

 

Onder de heg’ gaat over een maatschappelijk vraagstuk dat nog steeds een rol speelt in veel families. Ouders, broers en zussen die hebben meegemaakt dat binnen hun gezin een kindje naamloos werd begraven in ongewijde grond omdat dopen niet meer mogelijk was. Voor gezinnen betekende dat een dubbel verlies. Niet alleen was hun kind overleden, ook zou een hereniging in de hemel niet mogelijk zijn. 

 

Waarom moesten deze kinderen anoniem verdwijnen, vaak zonder afscheid en zonder officiële registratie? Hoe groot kan de invloed van een instituut zijn? En wat gebeurt er als je emoties haast gedwongen wegstopt? 

Waar?

Archeologisch Museum Stein (voorheen Museum voor Grafcultuur). 

Wanneer? 

27 januari t/m 28 april 2024

 

Door wie?

Fotografie - Manon Sas 

Onderzoek - Manon Sas, Wouter Smit

Prints - Fotolab Kiekie

Foto hierboven: Onder de heg tijdens de groepsexpositie 'Editie Noord' van fotografencollectief Studio 307, oktober 2023.

 

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Rosas Donamus.

bottom of page